tiistai 10. joulukuuta 2013

Topelius- ja Lydecken-ehdokkaat liputtavat arjen puolesta


Suomen Nuorisokirjailijat ry:n Topelius- ja Lydecken-palkintoehdokkaat on julkistettu puolilta päivin.
Raati on pöyhinyt ansiokkaasti vuoden tarjontaa ja tekee selvästi myös lasten- ja nuortenkirjallisuuspolitiikkaa nostaessaan ehdokkaiksi paljon realistisia lasten- ja nuortenkirjoja, jotka tahtovat nykyisin kirjojen markkinoinnissa jäädä fantasian ja dystopioiden jalkoihin. 

Nuorisokirjailijat ry ei tiettävästi enää järjestä lainkaan ehdokasjulkistuksen tilaisuutta. Se on harmi, sillä alan toimijoita näkee nykyisin entistä harvemmin. Olisi hienoa, jos raati voisi tiivistää ison luku-urakkansa annin pieneen lehdistötiedotteeseen, johon kokoaisi kiinnostavia havaintojaan ja näkemyksiään. 
Uusia tuttavuuksia listoilta löytyy useampikin, mikä on aina ilahduttavaa: Juri Paretskoi, Johanna Hulkko, Alexandra Salmela ja Saska Saarikoski. Myös keskeisten kustantajien lasten- ja nuortenkirjatarjonta on hyvin edustettuna ehdokasasettelussa. 
Topelius-palkinto keskittyy nuortenkirjoihin ja Lydecken-palkinnossa luupin alla ovat lastenromaanit. 
Ohessa raadin luonnehdinnat ehdolle asetetuista teoksista.  
Topelius-palkintoehdokkaat:
Siiri Enoranta: Nokkosvallankumous. WSOY 2013
Nokkosvallankumous on synkkä, mutta toiveikas dystopia ympäristökatastrofin kokeneesta maailmasta, jossa lapset ovat rakentaneet itselleen oman paikan hylättyyn huvipuistoon.




Jyri Paretskoi: Shell´s Angels. Karisto 2013
Shell´s Angels on vahvojen teemojen kirja: perheväkivalta, nuorten pelihimo ja alkoholinkäyttö. Kirja kuvaa osuvasti pienen paikkakunnan nuoria ja korostaa ystävyyden merkitystä. Nuorten asioita käsitellään suurella ymmärtäväisellä sydämellä.

Hellevi Salminen: Hello I love you. Otava 2013
Hello I love you on helppolukuinen mutta samalla tiivistunnelmainen lukukokemus. Kirja on kertomus itsensä etsimisestä, ystävyydestä ja rohkeudesta jota tarvitaan, jotta voi rakastaa sitä jota haluaa.


Jussi Siirilä: Barrikadikesä. Gummerus 2013
Mayan vanhemmat keksivät rahoittavansa remontin osallistumalla tositv-ohjelmaan, jota Maya inhoaa ja pitää valheellisena. Tyttö päättää lähteä kesäksi pohjoiseen erikoisen isoäitinsä luokse.




Marja-Leena Tiainen: Khao Lakin sydämet. Tammi 2013
Emman palaa kymmenen vuoden jälkeen Thaimaaseen, jossa hänen koko perheensä kuoli tsunamissa. Ajatuksia herättävässä kirjassa teemoina ovat ilo ja suru sekä rakkaus ja kuolema.





Arvid Lydecken -palkinnon ehdokkaat:

Johanna Hulkko: Geoetsivät ja rahakäärön arvoitus. Karisto 2013
Raparperi ja Emmi etsivät geokätköjä GPS-laitteiden avulla. Kirja on mukaansatempaavaa luettavaa ja johdattelee lukijansa geokätköilyn pariin tarjoamalla oikeiden kätköjen koordinaateja ja kirjan loppuun koottujen vinkkien avulla löytyvän mysteerikätkön.




Juha-Pekka Koskinen: Haavekauppias. Karisto 2013
Samin isoäiti on ostanut merkillisen kellon ja katoaa pian sen jälkeen. Samille selvillä, että kellon avulla isoäiti on päässyt Haavekaupunkiin kaipaamansa miesvainajansa luokse. Poispääsy kaupungista ei olekaan ihan yksinkertaista.




Saska Saarikoski: Meidän isä on hammaspeikko. Otava 2013
Lapsen utelias kiinnostus aikuisten kiireiseen työelämään on aiheena vauhdikkaassa seikkailutarinassa, jossa pieni Leo lähtee viemään kotiin unohtunutta salkkua isälleen. Hammaspeikot, hurjistuneet vartijat ja mustakaapuinen mörkö sopivat varsinkin aikuisen ja lapsen yhteisiin lukuhetkiin.


Alexandra Salmela: Kirahviäiti ja muita hölmöjä aikuisia. Teos 2013
Lasten ja aikuisten yhteisiin lukuhetkiin sopii hienosti Alexandra Salmelan 21 hullunkurisen sadun kokoelma. Martina Matlovicovan värikäs kuvitus täydentää menoa. Tavanomaisuudesta ei ole näissä tarinoissa tietoakaan.


Kalle Veirto: Kivimutka ja pääkallonaama. Karisto 2013
Uudelta naapurilta katoaa läppäri kesken syntymäpäiväjuhlien, ja neuvokas 13-vuotias Kivimutka pääsee käyttämään etsivän lahjojaan. Kirjassa korostuu nuoren pojan rohkeus, pelottomuus ja omatoimisuus.

Hellevi Salmisen, Marja-Leena Tiaisen ja Johanna Hulkon romaanien arviot löytyvät Lastenkirjahyllystä. Siirilän, Saarikosken ja Salmelan teokset olen arvioinut Helsingin Sanomiin.


















Ei kommentteja: