maanantai 2. joulukuuta 2013

2. luukku: Joulu kuuluu kaikille

Max Bolliger & Giovanni Manna: Mitä joulu on? Suomentanut Maisa Savolainen. Lasten Keskus 2002.
Tässä hyvä esimerkki siitä, kuinka monikulttuurisuuden teemat ovat työntyneet myös lasten jouluaiheiseen kirjallisuuteen. 

Max Bolligerin & Giovanni Mannan kuvakirja ottaa myös rivien välissä tulkintani mukaan kantaa siihen, että maahanmuuttajia on hyväkin kotouttaa myös meikäläiseen juhlaperinteeseen pikemminkin omista perinteistä kertomalla kuin niistä hienovaraisesti pois sulkemalla.

Olipa kerran lapsi, joka oli kotoisin maasta, jossa vietettiin toisenlaisia juhlia kuin meillä.
Siksi lapsi ei tiennyt mikä oli
JOULU.Tytön erillisyys ja hämmennys tulee hyvin esille kuvituksessa: aikuiset eivät näytä huomaavan tyttöä lainkaan ja isot kokoerot korosavat nekin tytön ulkopuolisuuden tuntua. Giovanni Mannan kuvitusta Max Bolligerin kuvakirjaan Mitä joulu on?, Lasten Keskus, 2002. 


Tyttö on ihmeissään liikkuessaan kaupungilla: ihmiset hyörivät ja ovat kiireisiä. ”Näyteikkunat olivat täynnä tavaroita, joiden käyttötarkoitusta lapsi ei tiennyt”. Kauppojen somisteina liitävät siivelliset olennot hämmästyttivät häntä kaikkein eniten.

Vähitellen paljastetaan syy tytön hämmennykseen:

Pikkutytön nimi oli Assia.Hänellä oli kihara tukka ja tummanruskea iho.”Kuka tuo musta tyttö on?” Assia kuulinaapurin rouvan sanovan toiselle.”Missä hän asuu? Mistä hän on tullut?”Assia tuli maasta, jossa oli sota.Monet ihmset näkivät siellä nälkää ja heitä vainottiin. Assia oli pakolaislapsi.

Giovanni Mannan kuvituksessa tyttö näytetään aluksi ikään kuin eristettynä, ulkoupuolisena tarkkailijana, muukalaisena.

Kunnes koulussa adventtikauden aluksi opettajakin oivaltaa, että joukossa on joku, jolle tuttu perinne onkin aivan vieras. Kaikki lapset ryhtyvät kilvan kertomaan Assialle, mikä heidän mielestään on joulussa tärkeintä.

Opettajan tehtäväksi jää kertoa ikivanhasta kertomuksesta, ensimmäisen jouluyön ihmeestä. Assia saa tärkeän tehtävän koulun joulujuhlassa. Muiden koululaisten totiset mutta hyväksyvät katseet kertovat tärkeimmän: muualta tullut tyttö on nyt selvästi otettu mukaan luokkayhteisöön. Giovanni Mannan kuvitusta Max Bolligerin kuvakirjaan Mitä joulu on? Lasten Keskus 2002. 

Ja sen jälkeen ryhdytään harjoittelemaan joulujuhlan esitystä. Ja opettaja keksii, että Assia sopii esittämään Melkioria, yhtä kolmesta tietäjästä. Ja vihdoin Assia sisäistää, mikä joulussa on tärkeintä:

”Joulu on jotain sellaista, josta tulee ILOISEKSI!”

Giovanni Mannan kuvituksessa Assia otetaan nyt osaksi hälisevää lapsijoukkoa. 

1 kommentti:

Pikku Pia kirjoitti...

Tämä joulukirja kuulostaa oivalta, jos muistuttaa kristillisen joulukertomuksen yhteydestä euraasialaiseen kertomaperinteeseen - siten maailmanlaajuiseen - sekä antaa mahdollisuuden tutkailla nykyajan joulunviettoa vieraan silmin. Tämän pyydän Kirjatontun tuomaan tupaan ;O