maanantai 9. joulukuuta 2013

9. luukku: Myös kodittomia haisunäätiä pitää auttaa jouluna


Justine Korman & Jean Chandler: Hauvelin ensimmäinen joulu. Suomentanut Tittamari Marttinen. Tammen kultaiset kirjat 204. 24 sivua. Tammi 2012.
Little Golden Books –sarjassa julkaistaan jatkuvasti myös uusia osia. Hauvelin ensimmäinen joulu on ilmestynyt alun perin Yhdysvalloissa vuonna 2002. 

Kuvitus ja tarina ovat kuitenkin suuressa vaikutevelassa Gustav Tenggrenin ja Janette Sebring Lowreyn The Poky Little Puppy (1942, suom. Viisi pientä koiranpentua) -kirjalle, jota on myyty peräti 15 miljoonaa kappaletta. 


 Jean Chandlerin kuvituksessa koiranpennut on kuvattu yksi-yhteen Gustav Tenggrenin aiemman kuvakirjaklassikon pentujen kanssa. Chandlerin kuvitusta Justine Kormanin
tekstiin peustuvaan kuvakirjaan Hauvelin ensimmäinen joulu, Tammi 2012. 

Viidestä koiranpennusta yksi, Mökötöö, poikkeaa muista ja tekee asiat aina omalla tavallaan. Jouluaattoaamuna se erkaantuu omille teilleen ja tapaa haisunäädän. Hermanni-haisunäätä on menettänyt pesäkolonsa ja on siksi allapäin. Nokkelasti Mökötöö ratkaisee uuden ystävänsä asuntopulmat.

Jos kirjasta haluaa vasiten etsiä jotain mottoa, se olkoon jouluun itsestään selvästi joulukirjoissa kuuluva lähimmäisenrakkaus ja osattomien joulumielen turvaaminen. 

1 kommentti:

Rita A kirjoitti...

Olipa mukava tiivistelmä joulukirjojen motosta tuossa viimeisessä virkkeessä :)