keskiviikko 11. joulukuuta 2013

11. luukku: Tuhti tietopaketti joulustaSatu Reinikainen: Ihme joulu!  Kuvittanut Marjo Nygård. 151 sivua. Lasten Keskus 2013.

Satu Reinikaisen ja Marjo Nygårdin Ihme joulu! on sisarteos aiemmin ilmestyneelle kirjalle Ihme pääsiäinen!

Joulukirja on selvästi syntynyt seurakuntien lapsityön tarpeisiin valottamaan joulun kristillistä sanomaa. Mukana on toiminnallisia tehtäviä, leikkejä ja askarteluohjeita. Raamatun kertomusten lisäksi seurataan päiväkoti-ikäisen Liisan perheen joulun odotusta, johon tuo lisäjännitystä pian syntyvä uusi perheenjäsen. Joulukausi jatkuu kirjassa aina loppiaiseen asti.


Liisan perheen joulunodotusta havainnollistetaan nelivärisen
kuvituksen kera. Raamatun tarinoissa kuvitus on yksiväristä ja pelkistetympää. Marjo Nygårdin kuvitusta Satu Reinikaisen kirjaan Ihme joulu!, Lasten Keskus 2013. 


Liisa elää uusperheessä. Isä asuu uuden vaimonsa kanssa Thaimaassa.
Satu Reinikainen on nokialainen seurakunnan lapsityön ohjaaja, joka on asunut perheineen pitkään myös ulkomailla. Hän on ollut mukana tekemässä kirjaa Veikko-Vaarin antiloopit (Kansanvalistusseura 2005), joka on suunnattu perheen kanssa ulkomaille muuttaneille lapsille. 

Monikulttuurisuus näkyy myös tässä joulukirjassa, kun päiväkotiryhmässä huomioidaan, että kaikilla ei ole välttämättä yhteisiä  joulunviettoperinteitä.

Kirjassa on kirjava kokoelma hyvin erityyppistä materiaalia. Kirjan taitossa ja pienessä kirjasintyypissä ei ole ajateltukaan lasta sen ensisijaisena käyttäjänä ja lukijana: aikuinen voi valita kulloiseenkin tilanteeseen tai tiedontarpeeseen sopivaa aineistoa yhdessä lasten kanssa työstettäväksi.   Ei kommentteja: