tiistai 10. joulukuuta 2013

10. luukku: Lumihiutaleiden laskeminen joulun alla ei ole normaaliaSinikka ja Tiina Nopola: Rauhallinen Erkki ja hiutalepoika. Kuvittanut Markus Majaluoma. 32 sivua. Tammi 2013.

Rauhallisen Erkin vaiheita on seurattu jo kolmessa  kuvakirjassa. Ensimmäinen ilmestyi 2001, Rauhallinen Erkki harrastaa 2010 ja tämä uutuus kuluvana syksynä. Ykkös- ja kakkososan välissä oli siis ollut peräti yhdeksän vuoden tauko.

On hienoa, että Markus Majaluoma on jatkanut tämän kuvakirjasarjan kuvittamista, vaikka hän on sittemmin Heinähatuista ja Vilttitossuista luopunutkin.  Majaluoman kuvitus on nimittäin näiden kirjojen sokeri, ja saa siksi kaipaamaan myös aiempien Heinähattu ja Vilttitossu -kirjojen crazy-huumorin kyllästämää fiilistelyä, jossa aikuisten ja lasten maailmoiden törmääminen oli isommassa roolissa – osittain tosin varsinaisen kohderyhmän kustannuksellakin...

 Majaluoma on mestari luomaan kaikessa absurdiudessaan silti tutun tuntuisia
tyyppejä, kuten tällä aukeamalla uteliaan Signe-tädin valkoisissa
nahkasaappaissaan ja violetin hiusluomuksensa kera.
Markus Majaluoman kuvitusta Sinikka ja Tiina Nopolan kuvakirjaan
Rauhallinen Erkki ja hiutalepoika, Tammi 2013. 


Nopolan sisaruksilla on sen verran markkinanostetta, että kustannustoimittaja ei katso tarpeelliseksi – tai tohdi ? – tekstin pituutta suitsia. Perinteiseksi kuvakirjaksi tässä jouluaiheisessa Erkki-kirjassa on ihan liikaa tekstiä.


Rauhallinen Erkki on erilainen lapsi, ja hänen vanhempansa ovat alituiseen huolissaan ainokaisensa edesottamuksista. Rivien välissä teksti ilkamoi nykyvanhempien ylisuojelevaa curling-vanhemmuutta, jossa riemu oman lapsen erityisyydestä tahtoo unohtua kokonaan. 

Erkin vanhemmat suhtautuvat hellyttävän totisesti joulun tuloon. Isän mielestä työkalupakki on siivottava jouluksi, kynnys hiottava, ettei joulupukki saa siitä tikkuja. 12 patalappua pitäisi pestä... ja Erkin on  kirjoitettava joulupukille kirje!


Erkin vaatimaton toive  ei kuitenkaan vanhempia miellytä: mitä järkeä on toivoa puuhevosta? Erkki on toisinto vanhojen joulusatujen vähään tyytyvästä lapsesta, joka maallisen mammonan ja ryönän sijaan arvostaa perinteitä ja vaatimattomuutta.

Isä ja äiti veivät kirjeen postilaatikkoon. 
– Mitä semmoisella puuhevosella tehdään? Isä kysyi. 
– Se ei ole kauko-ohjattava. Nykyaikana leluja ohjataan säätimillä. 
– Puuhevonen on oikein sopiva lelu Erkin ikäiselle, äiti tyynnytteli. 
– Erkkihän voi askarrella sille vaikka kenkälaatikosta tallin. 
– Niin, Erkki on vielä aika lapsellinen, meidän ei pidä vaatia häneltä liikoja, isä totesi.Muutama kauko-ohjattava lelu voisi kuitenkin kehittää Erkkiä, hän mietti. Kuka tietää, vaikka niitä yllättäen löytyisi joulupukin kontista.


Erkin vanhemmat riehaantuvat pojan lahjaksi saamista kauko-ohjattavista, mutta Erkkiä kiinnostaa vain puuhevonen. Markus Majaluoman kuvitusta Sinikka ja Tiina Nopolan kuvakirjaan Rauhallinen Erkki ja hiutalepoika, Tammi 2013. 

Rauhallinen Erkki ja hiutalepoika on kaunis kuvaus lapsenmielestä ja lapsenuskosta, jota muiden ikätovereiden tylytyskään ei lannista. Ei kommentteja: