sunnuntai 8. joulukuuta 2013

8. luukku: Joulupukki on salaperäinen elikkä sumuisa hemmoTuomas & Antti Kyrö: Joulupukin salaisuus. 87 sivua. WSOY 2013.

Tuomas Kyrö nakuttaa näköjään joka jouluksi uuden joulupukkihupailun, ja menestys lienee ainakin riittävän kohtalainen myös kustantajan näkökulmasta.

Ensimmäisen ja toisen osan remellykseen asti tämä kolmas osa ei aivan yllä. Joulupukki ystävineen lähtee nimittäin aikamatkalle omaan lapsuuteensa. Mukaan otetaan koulupoika Manu, jonka pitäisi tehdä esitelmä kouluun jostakin tunnetusta julkisuuden henkilöstä.


Näin villiksi voi äityä meno, kun hurjastellaan aikakoneen rikkoutuessa halki vuosikymmenien.  
Antti Kyrön kuvitusta Tuomas Kyrön lastenromaaniin Pukin salaisuus, WSOY 2013. 


Joulupukin menneisyydestä paljastuu kaksosveli, mutta veljekset ovat aikojen saatossa riitaantuneet. Mukana äkkikäänteissä ovat – tietenkin – myös Petteri  Punakuono, kuskitonttu Marilyn, toimittajatonttu Pamela, Valvojatonttu Veksi, korjaajatonttu Irvin ja Anneli Kenneli.

Tässäkin jouluaiheisessa lastenromaanissa huojutetaan perinteisen joulusadun kliseitä. Joulupukki kertoo ystävilleen, miksi suhtautui kyräilevästi Anteroon. Antero halusi nimittäin hyötyä joulusta ja ehdotti että joulu pidettäisiinkin kaksi kertaa vuodessa! Joulupukki on tyrmännyt veljensä neronleimauksen ja perustelee näkökantaansa vielä Manulle:  

 – Joulun tärkein osa on odottaminen, minä selitin. – Ei kahta kertaa voi odottaa. Tai joka viikkko. Sehän ei ole joulu ollenkaan vaan ihan tavallinen lauantai. Vähän niin kuin karkkipäivä tai lelupäivä.Identtisten joulupukkiveljesten kautta saadaan myös ns. uskottava selitys sille, kuinka joulupukki voi olla jouluaattoiltana samaan aikaan niin monessa paikassa ympäri maailmaa. Sittemmin Antero kuitenkin vetäytyu joulupukkeilusta ja perustaa pohjois-Kalotin suurimman ostoskeskuksen, josta ihmiset saavat maksua vastaan hankkia lahjoja. 

 

Loppu hyvin, kaikki hyvin: Manu saa kouluesitelmänsä tueksi myös kaksi tärkeää julkisuuden henkilöä; vasemmalla Antero ja oikealla se oikeampi joulupukki. Antti Kyrön kuvitusta Tuomas Kyrön lastenromaaniin Pukin salaisuus, WSOY 2013. 


Joulupukin aikakoneen moottori menee rikki, mutta avuksi ehättää  huippulaskettelija ja matkaopas Helmi Kössilä.

Odotusten mukaisesti Manu ehättää juuri sopivasti pitämään esitelmäänsä kouluun. Opettaja tosin kyseenalaistaa joulupukin olemassaolon – tämäkin aiemmin lastenkirjallisuudessa varjeltu salaisuus on nykyisin jo moneen kertaan kumottu, ja nimenomaan aikuisen toimesta.  


Ei kommentteja: