maanantai 9. joulukuuta 2013

”Mitä tahansa voi tapahtua milloin tahansa”

Sanna Isto: Tinka ja Taika: Noidanruohon salaisuus. Kuvitus Julia Vuori. 181 sivua. WSOY 2013.


Berliinissä asuva Sanna Isto debytoi pari vuotta sitten Tinka ja Taika -lastenromaanillaan. Kustantajan markkinoinnissa kirjaa nimitettiin tuolloin suurieleisesti Marjatta Kurenniemen Onneli ja Anneli -kirjojen perilliseksi.

Eittämättä Iston selkeästi tyttöjen mieltymykset varteen otettavalle modernille lastenromaanille onkin tilausta. Tapahtumien tempo ei päätä huimaa tässä jatko-osassakaan, mutta sitäkin enemmän tilaa jää lukijan ja/tai  ääneen luentaa  kuuntelevan lapsen omalle mielikuvitukselle.


Montosen salkku aiheuttaa mummolle selvästi päänvaivaa.
Julia Vuoren kuvitusta Sanna Iston lastenromaaniin Tinka ja Taika:
noidanruohon salaisuus
, WSOY 2013. 


Mummo valmentaa tyttöjä entistä määrätietoisemmin:

”Jatkakaa harjoituksia, mutta harjoitelkaa ennen kaikkea maltillisia pieniä taikoja sekä itsehillintää. Se on vaikeaa, mutta sitäkin tärkeämpää. Noidan pitää tietää, mitä tekee, muutenhan koko maailma olisi pian mullin mallin.”

Mummo on liittoutunut tyttöjen kanssa, ja jännitettä perheenjäsenten välisiin suhteisiin tuo äidin pyristely verenperintönä saamiaan taikavoimia vastaan:

Äiti puhalsi ilmat keuhkoistaan ja kuulosti äkkiä melkein surulliselta. ”Mikään ei ole niin kuin ennen,” hän sanoi. ”Mitä tahansa voi tapahtua milloin tahansa. Mitään ei voi suunnitella, mistään ei voi olla varma. Se on juuri se syy, miksi en lainkaan pidä taikuudesta.”
”Mutta sehän on juuri päinvastoin,” Tinka ihmetteli.”Höpsistä”, äiti sanoi. ”Jos taikuutta ei olisi olemassakaan, myöskään peukalonkokoisia miehiä ei juoksentelisi ihmisten kukkapenkeissä.”Tyttöjen leluhevonen Lilli on levoton sielu, joka pitää vaihtelusta.
Julia Vuoren kuvitusta Sanna Iston lastenromaaniin Tinka ja Taika:
noidanruohon salaisuus, WSOY 2013.


Sisarusten Tinkan ja Taikan arkeen tulee kaivattua vipinää, kun mummon vanha tuttava, Montonen, aiheuttaa heille monenlaista päänvaivaa ja kepposta. Kun ollaan taikavoimien äärellä, niin kokosuhteilla leikitellään taajaan, ja äidin puutarha kokee seikkailun tiimellyksessä monta muodonmuutosta. 

Montosen mysteeri  ja mummon menneisyyden kontaktit tähän muikeaan mieheen jäävät vielä avoimiksi seuraavankin jatko-osan tarpeisiin.Taikavoimat aiheuttavat tämän-tästä kokovaihteluita
Lewis Carrollin Ihmemaan Liisan tavoin. Tässä kuvassa
ärhäkkä Tinka tökkii Montosta mummon hiuspuikolla, joka onkin
oikeasti taikasauva! Julia Vuoren kuvitustaSanna Iston lastenromaaniin
Tinka ja Taika: noidanruohon salaisuus, WSOY 2013.

Julia Vuoren kuvituksessa Tinka ja Taika ovat suurisilmäisiä ja isopäisiä kuin Bratz-nuket konsanaan. Kuvitus ei ole kovin toiminnallista, mutta sävykäs, tyttöjä ja äitejä värimaailmaltaankin viekoitteleva romanttinen, mutta selkeäpiirteinen kuvitustyyli luo harmoniset puitteet saturomaanille.

Saara Cantellin ohjaama lastenelokuva Onneli ja Anneli tulee ensi-iltaan ensi vuoden tammikuussa. Käsikirjoituksen on laatinut Sami Keski-Vähälä. 
Ei kommentteja: