sunnuntai 15. joulukuuta 2013

15. luukku: Iivari-tonttu löytää joulun salaisuudenRaili Mikkanen & Laura Valojärvi: Iivari-tonttu karkuteillä. 32 sivua. WSOY 2013.

Jos lasten jouluaiheisille kirjoille annettaisiin tunnustuspalkintoja sen mittapuun mukaan, mikä kirja hivelee eniten silmää, niin palkinnon saisi kiistämättä Laura Valojärven & Raili Mikkasen Iivari-tonttu karkuteillä.Tietokoneavusteinen kuvittaminen tekee lastenkirjan kuvituksesta usein lituskaa 
ja latuskaa. Toisin on tässä akvarellikuvituksena toteutetusta porrasnäkymässsä, 
joka voi heikkopäisempää jopa huimata! Laura Valojärven kuvitusta Raili Mikkasen
 tekstiin kuvakirjassa Iivari-tonttu karkuteillä, WSOY 2013. Voi jopa sanoa, että Valojärven uhkea, taidokas ja perspektiiveillä leikittelevä kuvitustyyli jättää tekstin taka-alalle. Tämä näkyy myös siinä, että teksti on ladottu pienen-pieneksi ja  näyttävän kuvituksen vaatima huomioarvo ei tärväänny isoista ja ns. rumista tekstiblokeista. Tätä kirjaa pitääkin lukea hyvässä valaistuksessa eikä missään hämärän-hyssyssä!

Monissa jouluaiheisissa kirjoissa lapsen ajatellaan samastuvan pieniin tonttuihin, jotka eivät ole edenneet tonttu-urallaan omasta mielestään taitojensa ja ahkeruutensa arvoisesti. Iivari-tonttua sapettaa, kun isommat tontut eivät arvosta sen työpanosta.Tonttu päätyy sirkusestradille ja trapetsille huimapäisiin temppuihin. 
Laura Valojärven kuvitusta Raili Mikkasen tekstiin kuvakirjassa Iivari-tonttu karkuteillä, WSOY 2013. 
 Jouluaaton lahjakierroksella Iivari eksyy kumppaneistaan ja lähtee harhailemaan talviseen kaupunkiin. Se päätyy sirkukseen, raitiovaunun kyytiin, eläintarhaan ja karting-autoradalle. 


Pienen tontun pää menee kaikesta aivan pyörälle, mutta onneksi se löytää vihdoin takaisin Isontontun turvalliseen kainaloon. Loppu hyvin, kaikki hyvin. Seikkailun tuoksinassa uupunut Iivari löytää takaisin
omiensa luokse. Laura Valojärven kuvitusta Raili Mikkasen tekstiin kuvakirjassa
Iivari-tonttu karkuteillä, WSOY 2013. 
Laura Valojärven vesivärikuvitukset ovat taidokkaita ja hyvin epäsuomalaisia, mitä tulee väritykseen ja tonttuhahmojen särmikkääseen olemukseen. Kuvia katsoessa epäilee omaakin tasapainoaan, niin huimia perspektiivejä kuvista aukeaa! 

Ei kommentteja: