lauantai 7. joulukuuta 2013

7. luukku: Sirkus lumoaa myös joulupukin
Brian Pilkington: Joulupukki sirkuksessa. Suomentanut Johanna Jokipaltio. 25 sivua. Kustannus-Mäkelä 1991.
Lasten jouluaiheisissa kirjoissa on nykyisin havaittavissa kaksi erilaista trendiä: Ihanteellisemmissa kirjoissa puhutaan aineellisesti vaatimattoman joulun puolesta. Siihen kuuluvat myös lahjatoiveissaan supervaatimattomat lapset ja perinteiset joulunviettotavat.

1990-luvulla yleistyivät myös sellaiset jouluaiheiset kirjat, joissa tuotiin vaivihkaisesti tai suorasukaisemmin esille lasten siekailemattomuus vaatia paljon lahjoja  ilman mitään kohtuutta. Näissä kirjoissa huojutetaan myös lapsen uskoa vain yhden joulupukin olemassaoloon: lasten ajatellaan suhtautuvan joulupukkiinkin jo rationaalisesti, ilman sadun hohtoa ja salamyhkäisyyttä. Harri on jo helisemässä ylivilkkaiden lasten kanssa, kuten tämä riehakas 

kuva todentaa. Brian Pilkingtonin kuvitusta kuvakirjaan Joulupukki sirkuksessa
Kustannus-Mäkelä 1991. 


Niinpä Brian Pilkingtonin kuvakirjassakin päähenkilönä esiintyy Harri, joka pitkän partansa ja lapsirakkautensa takia on päätynyt jo monena jouluna esittämään joulupukkia.

--- Hän on tehnyt tätä jo vuosia. Viime aikoina hän on tosin huomannut, että lapset ovat käyneet entistä vaativaisemmiksi. Vai oliko hän kenties tullut vanhaksi? Oli miten oli, enää ei tuntunut riittävän vain se, että ilmestyi paikalle punaisiin pukeutuneena.

Harri päättäkin etsiä itselleen jonkun uuden sivutoimen, ja löytää sanomalehdestä sirkuksen työnhakuilmoituksen, jossa etsitään seepran peräpäätä.


Pitkä parta osoittautuu aika haasteelliseksi vaikeiden sirkustemppujen treenauksessa. Brian Pilkingtonin kuvitusta kuvakirjaan Joulupukki sirkuksessa, Kustannus-Mäkelä 1991.  


Harri saa pestin, mutta hamuaa heti vähän haastavampia rooleja sirkuksessa. Pitkästä parrasta on kuitenkin haittaa. Harri ei hevillä luovuta, ja vähitellen häneestä sukeutuukin todella monipuoinen estraditaiteilija.

… mutta taiteilijalämäkin osoittautuu aika raskaaksi. Harri rakastaa sittenkin enemmän joulupukkina olemista! 

-- Niin että jos tänä vuonna näet joulupukin, joka heittelee palloja, tekee taikatemppuja tai kävelee ympäriinsä puujaloilla, se ei todennäköisesti olekaan oikea joulupukki. Uskottavampaa on, että se on Harri.

Harrista kerrotaan myös kuvakirjassa Suuri jouluseikkailu (Kustannus-Mäkelä 1993).

Rouva Huun joulun odotuksen olennainen osa on jo useamman vuoden ajan ollut  Sorin sirkuksen jouluesitys. Tämän vuoden teemaksi on otettu lentokentän hektinen tunnelma joulushow Syöksyssä.
Ei kommentteja: