lauantai 11. joulukuuta 2010

11. luukku: Moraalisesti ojentava jouluseikkailu


Viktor Rydberg & Harald Wiberg: Pikku Villen seikkailu jouluaattona. Suomentanut Eila Kivikkaho. 37 sivua. Tammi 1981.

Ruotsin tunnetuin ja rakastetuin joulusatu, Viktor Rydbergin Lille Viggs äventyr på julaftonen, ilmestyi alunperin kirjan muodossa vuonna 1875.

Satu kertoo orvosta pojasta, Villestä, joka pääsee aattoiltana joulutontun matkassa jakamaan lahjoja rikkaisiin ja köyhiin koteihin. Samalla Ville oppii jotakin tärkeää yhteiskunnallisesta eriarvoisuudesta ja oman sydämensä puhtoisuudesta.Jylhän vuoren sisällä Ville kohtaa ruman rupikonnan. Tonttu kertoo, että Ville on ollut osallinen sen kasvamiseen niin suureksi ja iljettäväksi, koska hän oli ajatellut matkansa aikana kademielisiä ja tyytymättömiä ajatuksia.

Menninkäiset punnitsevat lopulta Villen hyvät ajatukset kuitenkin kultapunnuksilla ilkeitä ajatuksia suuremmiksi, ja niin Villekin pääsee nauttimaan täysin rinnoin jouluaattoillasta yhdessä Kerttu-muorin kanssa.

Sadusta tuli nopeasti ruotsalaisten kotien jouluaaton vieton vakiintunut perinne: sitä luettiin jouluaattoiltana ääneen samaan tapaan kuin jouluevankeliumia.

Harald Wibergin kuvituksissa riittää jylhiä metsämaisemia silmänkantamattomiin. Pakkanen on kuurannut puut ja tähdittänyt ikkunatkin kauniin lumikitein.

Ei kommentteja: