tiistai 21. joulukuuta 2010

21. luukku: Kotimainen jouluversio Babe-possusta


Teija Rekola & Timo Kästämä: Kinkkulin jouluyllätys. 29 sivua. WSOY 2010. Graafinen suunnittelu Kirsikka Mänty.Teija Rekolan (aik. Niemi) kuvakirja Kinkkulin jouluyllätys on yksi harvoista kotimaisista lasten jouluaiheisista kirjoista tänä vuonna.

Tarina itsessään on hiukan viisto: Rouva Huu hiukan aprikoi, kuinka herkempi lapsi mahtaa samaistua sympaattiseen Kinkkuli-possuun, joka odottaa malttamattomasti joulua kuullessaan että pääsee kunniapaikalle joulupöytään. Vähin erin erityisrooli kirkastuu Kinkkulille itselleen, ja se päättää karata. Se yrittää ansaita paikkansa Korvatunturin jouluvalmisteluissa, mutta armottomana tunarina aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä.

Kinkkuli päätyy Joulupukin kotiin ja löytää jouluaattona pukin sängyn pohjalta kovassa flunssassa.

Tuumasta toimeen, Kinkkuli ryhtyy Joulupukin sijaiseksi!

Timo Kästämä näyttää kyntensä isokokoisen kuvakirjan kuvituksessa. Nykykuvittajista Kästämä on Mauri Kunnaksen veroinen mestari vesivärikuvittajana, ja jos tämä roima rinnastus sallitaan, jopa Kunnasta sympaattisempien hahmojen luoja. Kästämä on luonut pohjoisen pakkasta tiukkuvan talvimaiseman jykevine hirsitaloineen ja puusepän taidonnäytteineen. Pienet viehättävät yksityiskohdat saavat riittävästi huomiota, kun kuvia ei ole tilkitty täyteen.

Enpä ole esimerkiksi ennen nähnyt näin viehkoa enkelipossua:

Ei kommentteja: