perjantai 3. joulukuuta 2010

3. luukku: Lapsiperheen joulu syntyy yhdessäolosta


Kristiina Louhi: Tompan joulu. 29 sivua. Tammi 1999. 3. painos 2003.








Kristiina Louhen Tompan joulu on pienestä koostaan huolimatta todellinen joulutunnelman nostattaja.

Tässä kahdeksannessa katselukirjaikäisille suunnatussa Tomppa-sarjan kirjassa Louhi antaa tavoittelemisen arvoisen mallin nuoren lapsiperheen puitteiltaan vaatimattomalle mutta elämykselliselle joulun vietolle, johon eivät kaupallisuus ja hössötys ulotu.

Tompan perheen joulutunnelma syntyy itsetehdyistä joulukoristeista ja piparkakuista sekä pienestä kutkuttavasta odotuksen tunteesta, jolla äiti Tomppaa joulun tuloon valmistelee. Noin yksivuotiaan Tompan joulun kohokohta ei ole hänen mummilta saamansa (ja lajissaan ainoa!) joululahja, itsetehty pehmolelu Kissa Kii, vaan makuuhuoneen ikkunassa loistava paperinen joulutähti.



Kristiina Louhi on jo Aino-kirjoissaan luonut idylliä lapsiperheen kiireettömästä ja leppoisasta arjesta, jossa myös esteettisillä ja luontoystävällisillä valinnoilla on sijansa. Tomppa-sarjassa tällainen alleviivaamaton kerskakulttuurin vastustaminen on entistä enemmän esillä. Ja pienin vivahtein Louhi luo perhekeskeisen ja lapsentahtisen pienperheen ääriviivat: isällä on töiden jälkeen halua ulkoilla poikansa kanssa ja rakentaa yhdessä lumilyhtyä…

Ei kommentteja: