perjantai 3. joulukuuta 2010

Rinta rottingille, Konsta!


Tuula Kallioniemi: Konsta, kovanaama. 131 sivua. Kuvittanut Leena Lumme. Otava 2009.
Tuula Kallioniemen Konsta, kovanaama ylsi voittajaksi pirkanmaalaisten lasten ja nuorten Plättä-äänestyksessä. Plättä-juhlaa vietettiin tänään Tampereen kaupunginkirjasto Metsossa.

Äänestyksessä oli mahdollisuus äänestää 97:ää viime vuonna ilmestynyttä kotimaista lasten-, varhaisnuorten- ja nuortenromaania. Sadut, runokirjat, kuvakirjat ja vitsit jäivät äänestyksen ulkopuolelle. Ääniä annettiin kaikkiaan 481. Kuusi suosituinta kirjaa keräsi yli puolet äänisaaliista.

Konstaa hieman enemmän ääniä sai Sinikka ja Tiina Nopolan Risto Räppääjä ja kuuluisa Kamilla, mutta sääntöjen mukaan samaa kirjailijaa/ kirjailijaparia ei voi palkita perättäisinä vuosina.

Tässä Plättä-äänestyksen kärkikymmenikkö:

Nopola, Sinikka ja Tiina: Risto Räppääjä ja kuuluisa Kamilla
Kallioniemi, Tuula: Konsta, kovanaama
Parvela, Timo: Ella ja jättipotti
Jalo, Merja ja Marvi: Jesse karkukoira
Jalo, Merja ja Marvi: Jesse käräjäkoira
Mäkipää, Jari: Etsiväkerho Hurrikaani ja tähtikolmion vartijat
Kanto, Anneli: Kasi kentälle
Noronen, Paula: Supermarsu pelastaa silakat
Marttinen, Tittamari: Viivi Pusu ja säihkyvät sukset
Lehtinen, Tuija: Rebekka: konnankoukkuja ja koiruuksia

Kuten listasta näkyy, kaikki kärkeen sijoittuneet kirjat kuuluvat jo pitkään jatkuneeseen sarjaan. Kärkikymmenikköön kuuluvat kirjat ovat tyypillisiä ahmimisikäisten lasten ja varhaisnuorten kirjoja. Varsinaisia nuortenromaaneja ei kärkisijoilta löydy lainkaan. Aiempina vuosina Ilkka Remeksen Aaro Korpi –kirjat ovat hätyytelleet myös kärkisijoja, mutta tänä vuonna nuoremmat äänestäjät olivat aktiivisempia.

Plättä-palkinto sisältää Plättä-plakaatin lisäksi kuvataiteilija Piia Lehden värigrafiikan Hyvää tuulta matkalle.

Plättä-palkinto on perustettu vuonna 1975 Jalmari Finnen syntymän satavuotisjuhlan kunniaksi. Äänestyksen järjestivät jo 36:nnen kerran Suomen nuortenkirjaneuvoston Tampereen osasto, Tampereen kaupunginkirjasto ja Pirkanmaan kirjastot.

Kirjailijat arvostavat palkintoa, koska siitä päättävät lasten- ja nuortenkirjallisuuden lukijat itse, ilman välikäsiä. Luku-Varkaus-palkinto on toinen kotimainen lasten- ja varhaisnuortenkirjapalkinto, mutta siinä aikuisista koostuva esivalintaraati valitsee ehdokaskirjat, ja pieni lapsiraati valitsee niistä lopullisen voittajan.

Kallioniemi on saanut Plättä-palkinnon myös vuonna 2001 Reuhurinne-sarjan kirjasta Tähtiä ja tumpeloita.


Konsta on on sympaattinen veijari, joka on samaan aikaan kiltti ja kuriton, ujo ja rohkea, hissukka ja räyhähenki. Konstaan on helppo samastua. Hän ei ole opettajan lellikki eikä takapulpetin kovis, vaan sopivasti jotain siltä väliltä.

Sarjan kuluessa Konsta varttuu viisivuotiaasta kolmasluokkalaiseksi. Kaksi avian ensimmäistä Konstasta kertovaa kirjaa, Kotikujan Konsta ja Konstan kotiaapinen, ajoittuvat Konstan varhaisempaan lapsuuteen.

Tuula Kallioniemi on mestari kuvaamaan koulumaailman sattumuksia. Tavallisten koulupäivien ohessa saadaan Konsta-kirjoissa pätevää tietoa myös siitä, millaista on vaikkapa yökoulussa, kirjastossa, kotiseuturetkellä, kokkikerhossa, paloharjoituksessa, taksvärkissä tai sotaveteraanin itsenäisyyspäivän vierailulla.

Suuressa sisarusparvessa kasvanut Konsta on tottunut näkemään ja kokemaan kaikenlaista. Konsta-kirjat antavat mutkatonta suvaitsevaisuuskasvatusta esimerkiksi Venäjältä adoptoidun Olga-Tuulian, luokassa rettelöivän Ripan ja näkymättömän Niklas-pojan luonnekuvausten kautta. Konsta-kirjoissa setvitään myös koulukiusaamisen syitä ja seurauksia ja tarjotaan hyviä vinkkejä luokan yhteishengen nostatukseen.

Konsta, kovanaamassa Konsta joutuu miettimään koviksena olemisen eri puolia. Konsta saa Pena-papalta nyrkkeilysäkin. Hyväätarkoittava mutta sanavalinnoissaan ehkä vähän harkitsematon pappa toivoo nimittäin Konstaan enemmän kovuutta. Yksin on hankala olla kovis ja niinpä Konsta soluttautuu luokan räyhähenkien, Eetun ja Valtterin, seuraan.

Konsta, kovanaama on arvosteltu Lastenkirjahyllyssä viime vuoden syyskuussa.


Otava ottaa Konsta-kirjoista uusintapainoksia: keväällä ilmestyy Konstan kootut 1- yhteisnide kahdesta Konsta-kirjasta Konsta, eka A ja Koulu on kivaa, Konsta .

Plättä-palkinnon jakojuhlallisuuksissa Tampereen kaupunginkirjasto Metsossa Kallioniemi luki otteen ensi kesänä ilmestyvästä uudesta Konsta-kirjasta, Konsta, talenttitähti. Katkelman koeyleisönä olivat Nekalan koulun musiikkipainotteisen neljännen luokan oppilaat, ja heihin katkelma meni ainakin ihan täydestä, nauruntyrskähdyksistä päätellen...

5 kommenttia:

kirsti k kirjoitti...

Onnittelut Tuula! Olipa hienoa, että Konsta voitti. Plättä on arvokas palkinto, koska kertoo lasten mielipiteen. Konsta on symppis (myönnän, olen hieman rakastunut)!

Terhi kirjoitti...

Olen jo tänään juhlistanut Tuulaa ja Annelia herkullisten sorbettien merkeissä, mutta onnittelut myös tätä kautta. Onnea Konsta ja hienoa Oona! Uusia seikkailuja odotellessa. Ja onnittelut toki kaikille muillekin yhtä lailla.

kirsti k kirjoitti...

Noh, olenpas pökiö. Tietysti myös Annelille iso rutistus!
Ja Tuijalle, Tittamarille, Jarille, Timolle ja jokaiselle!

Nimetön kirjoitti...

Erityisonnittelut Konstalle itselleen, joka on vallan vienyt sydämeni. Varsinkin tämä Konsta kovanaama on rankka kirja!

Anneli

Nimetön kirjoitti...

Konsta-sarja on hieno. Onnea Tuula Kallioniemelle!