maanantai 6. joulukuuta 2010

6. luukku: Tärkeä kuvatietokirja Suomen historiasta


Maarit Malmberg: Aapeli ja sotaveteraani Reino. Kuvittanut Jouni Koponen. 40 sivua. Minerva 2010.Aapelin kodin lähellä on vanhusten palvelutalo, jossa asuu sotaveteraani Reino. Reinon Rauha-niminen koira on karannut Aapelin pihalle, ja poika lähtee palauttamaan karkulaista takaisin isännälleen yhdessä äitinsä kanssa.

Reino kertoo Aapelille olevansa kotoisin Karjalasta. Poika intoutuu kysymään Reinolta menneistä ja tämä kirvoittaa vanhuksessa muistoja talvi- ja jatkosodasta, joihin Reino lähti lääkintäalikersanttina, vasta 19-vuotiaana nuorukaisena. Jouni Koposen kuvituksessa Reinon muistelut on oivaltavasti toonattu ruskealla.

Sota on sellainen asia, että se pelottaa niitä, joiden pitää olla siellä keskellä taisteluita, ja se pelottaa niitä, jotka ovat kaukana taisteluista mutta hoitavat kodin ja työt.

Aapeli yhdistää Reinon muisteluksiin radiosta kuulemansa uutiset jossain päin maailmaa sodan jaloista pakenevista pakolaisista. Reino kertoo menetetystä Karjalasta ja evakkojen tuskasta joutuessaan jättämään kotinsa.

Maarit Malmbergin niukahko teksti onnistuu taitavasti kiteyttämään viime sotien vaiheet lapsentajuisella, mutta todenmukaisella tavalla. Kirja on suunnattu esi- ja alakouluikäisille, mutta se soveltuu selkeän kielensä ja sanomansa vuoksi myös pienemmille lapsille tavallisena kuvakirjana luettavaksi. Jouni Koposen kuvitus tiivistää oivaltavasti muistoja ja historiallisia dokumentteja.
Aapeli ja sotaveteraani Reino on kotimainen vastine Gunilla Bergströmin tällä erää viimeisimmälle suomennetulle Mikko Mallikas –kirjalle Mikko Mallikas ja sisukas muurahainen.

Tällaisia sodan ja rauhan ydinkysymyksiä lapsentajuisesti käsitteleviä lastenkirjoja tarvitaan!

Rouva Huu toivottaa hyvää itsenäisyyspäivää Lastenkirjahyllyn lukijoille.

Ei kommentteja: