tiistai 19. kesäkuuta 2018

”Näkeeköhän kukaan mussa mitään eroa”















Riikka Ala-Harja: Kahden perheen Ebba, kuvittanut Marika Maijala. Otava 2018, 110 sivua. 











Joskus ei voi kuin ällistellä sitä luontevuutta, jolla jokin aiemmin lähes kokonaan vaiettu aihe kotiutetaan lastenkirjallisuuteen.

Kyse on usein aaltomaisesti etenevästä ilmiöstä, joka heijastuu samaan aikaan moniaalle. 

Viidesluokkalaiseen Ebbaan tutustuttiin vuosi sitten sarjan  ensimmäisesssä osassa  Kahden maan Ebba


Avausosan keskeisenä teemana oli  kansallinen identiteetti. Ebballa on suomalainen äiti ja saksalainen isä. Vanhemmat  ovat eronneet ja asuvat eri maissa. Ebba on tottunut sukkuloimaan tottuneesti kahden maan ja perheen välillä, mutta nyt isä ja hänen uusi perheensä, vaimo Jolanka ja tämän tytär Anna, tulevat pääsiäisen aikaan kaupunkilomalle Ebban kotikaupunkiin.

Kakkososassa keskiöön nousee perhedynamiikka. Ebba huomaa, että äitiäkin jännittää isän uuden perheen tapaaminen. 

Ala-Harja onnistuu tiivistämään Ebban minäkerronnan kupeeseen katseisiin, asentoihin ja pieniin tuokiokuviin laajan tunneskaalan. 


Ebba peilaa jatkuvasti itseään äitiin, jonka kanssa hän asuu Suomessa pidempiä loma-aikoja lukuunottamatta, mutta häpeää silti tämän impulsiivisuutta ja pitää äidin ylihuolehtivaisuutta ja hössöttämistä nolona. 

Ebba on kasvanut pituutta kevään mittaan ja isän Saksasta tuliaisena tuomat tennaritkin osoittautuvat liian pieniksi.

Kesken Korkeasaaren eläintarhan kierroksen Ebba huomaa wc-käynnin yhteydessä pikkuhousuissaan punaista ja hämmentyy täysin. 


Onneksi Jolanka on tilanteen tasalla eikä nolaa Ebbaa.


Apua.
Alkoiko ne nyt. 
Just nyt.  
Täällä. 
Korkesaaressa. 
Mun kuukautiset. 
Kuulen miten Anna vetää vessan. 
Mtä mä teen?  
Äidille mä en ainakaan voi soittaa, ainakaan heti, kun Jolanka kuulee viereisessä kopissa ja ihmettelee, miksi mä soitan vessakopista. 
Mitä mä teen? 
Yksi mun lempitubettaja selitti videollaan, että se laittoi tässä tilanteessa vessapaperia pikkuhousuihn. Kuukatismokat ykkönen ja kakkonen. Mä katselin videot monta kertaa. Niissä annettin tosi hyviä vinkkejä, niinku just tää vessapaperihomma. 
Mä alan kääriä paprua lättänäksi paketiksi pikkareihin. Yritän saada sen samanmuotoiseksi kuin äidin siteet.  
Paperi menee kiemuralle. Mä puran mytyn ja teen uuden. 
 Mä laitan sen pikkareihin ja vedän farkut ylös. 
Tuntuu kummalta. – –  

Lapsuus ei lopu kuukautiisiin, vaikka Ebbasta niin ensin tuntuukin. 

Hän kokee tärkeäksi kertoa asiasta isälleen heti Korkeasaaresta lähdön jälkeen.

Onneksi bussi tulee saman tien eikä jää odottamaan päättärille sadaksi minuutiksi. Mä istuudun ikkunapaikalle isän viereen. 
   Onko kaikki hyvin? isä kysyy. 
Meidän takana, edessä tai vieressä ei istu ketään. Paitsi Anna ja Jolanka. Anna pölöttää Jolankalle pikkupandoista niin, ettei se millään voi kuulla, kun mä alan kuiskuttaa isälle. On pakko kertoa. 
   Mulla alko ne. 
Isä katsoo mua vähän ihmeissään. Ihan kuin tieto olisi sille yllätys. 
Ehkä se onkin. Ehkä isä ei ole tajunnut, että mä olen jo näin iso. 
Jotenkin mun on vain vaikea sanoa se sana, varsinkin, kun isä tajusi asian jo. 
   Mun kuukautiset alko, kuiskaan kuitenkin, mutta tosi hiljaa. 
 Isä katsahtaa mua lempeästi. Se silittää mua tukasta ennen kuin sanoo mitään. Se tuntuu ihanalta. – –
 

Kahden perheen Ebbassa kuukautisten alkaminen on otettu luontevasti yhdeksi sivujuonteeksi. 

Kirjaa lukeva tyttö vakuuttuu, että osaa itsekin toimia – läheistensä avulla – varmasti vähintään yhtä neuvokkaasti kuin Ebba, jos joutuu vastaavankaltaiseen yllättävään tilanteeseen.

Isän perheen majapaikassa Ebba viettää hiljaisen hetken wc:ssä ja tarkastelee itseään peilistä. Peilistä katsoo sama tuttu tyttö, näppylät nenänpielessä, hampaat vinksin vonksin ja kiharat vallattomina. Silti hän miettii: ”Näkeeköhän kukaan muu mussa mitään eroa?”


Anneli Kannon Futistyttö -sarjan ensimmäisessä osassa Tulikärpäset (Karisto 2009) kerrottiin niin ikään päähenkilön kuukautisten alkamisesta. 

Kantoa voi pitää edelläkävijänä. Tätä ennen kuukautiset mainittiin kotimaisissa  nuorten-romaaneissakin lähes yksinomaan  silloin, kun ne olivat myöhässä ja oli pelko raskaaksi tulosta.  

Vasta viime vuonna ilmestyi ensimmäinen kotimainen, lähinnä aikuistuville tytöille ja aikuisille suunnattu tietokirja kuukautisista,  Rosa Meriläisen & Sanna Seiko Salon Ne. Kuukautiskirja (Karisto 2017).

Myös Netflixin L. M. Montgomeryn tyttökirjaklassikkoon pohjaavassa tv-sarjassa Anne with E (1. tuotantokausi 2017)  kuvattiin Anna-tytön kuukautisten alkamista. Tällainen siekailemattomuus herätti Montgomeryn tyttökirjaklassikoiden tosifaneissa pahennusta. 

Alkuperäisen kirjasarjan ilmestyessä 1900-luvun alussa moinen avoimuus ei olisi tullut kuuloonkaan. 




7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Jos oikein muistan, niin Marianne Backlenin nuortenkirjassa Tyttö tanssii vuodelta 1978 kuvattiin ekojen kuukautisten alkamista. Olin päähenkilön ikäinen, kun luin kirjan. Tykkäsin kirjasta paljon, siinä käsiteltiin muitakin asioita, joita tuolloin pohdin. Ihmeen vähän kuukautisten alkamisesta on realistisissa (varhais)nuortenkirjoissa tosiaankin ollut. Aihe kun kuitenkin kiinnostaa ja koskettaa varhaisnuoria.
Mimmu

Rouva Huu kirjoitti...


Kiitos Mimmu vinkistä, , täytyypä lukea Backlenin teos!

Anonyymi kirjoitti...

Ujosti muistutan, että myös kirjassa Punaviiva (joka täälläin on arvioitu http://lastenkirjahylly.blogspot.com/2012/09/urheilevissa-tytoissa-on-ruutia.html ) kuukautiset ovat aika keskeinen osa tarinaa. Terveisin Pehkos Kirsi :)

Rouva Huu kirjoitti...


Kiitos, Kirsi, tarpeellinen muistutus !

Minna kirjoitti...

Tulin tämän postauksen kautta sun blogiin ensimmäistä kertaa ja täytyy sanoa, että on ihanaa, kun joku arvioi juuri lastenkirjallisuutta. Itselle uusi lastenkirjallisuus on tällä hetkellä aika vierasta, kun olen nuori aikuinen, eikä omia lapsia vielä ole. Silti esimerkiksi tässä Ebba-kirjassa tuntuu olevan jotakin tosi samaistuttavaa ihan vaan senkin takia, että muistan hyvin omien kuukautisteni alkamisen. :)

Rouva Huu kirjoitti...


Tervetuloa Lastenkirjajyllyyn, Minna.

Laadukas lastenkirjallisuus antaa ajattelemisen aihetta myös aikuiselle.

Usein sanonkin, että jos haluaa tietää, kuinka Suomella pyyhkii, ensimmäiset merkit hyvin- tai pahoinvoinnista näkyvät juuri lastenkirjoista.

Anonyymi kirjoitti...

Muistan omasta nuoruudestani Tuija Lehtisen Rakas Laura -kirjan vuodelta 1998. Teoksessa Lauran kuukautiset alkavat jännittävästi kesken Onnenpyörä-ohjelman kuvauksen.

Mari K