Karoliina Pertamo: Lintunaapurini. 32 sivua. S&S 2019.
Olen viimeisen vuoden ajan ollut välillä jopa kainaloitani myöten kotimaisen lasten ja nuorten tietokirjatarjonnan parissa erään kirjahankkeen tiimoilta.
Tietokirjat ovat myös teemana kesäkuun alussa ilmestyvässä Lastenkirjainstituutin Onnimanni-lehden kakkosnumerossa.
Kotimainen lasten tietokirjallisuus on runsastunut vuosituhannen taitteesta lähtien. Arvostus on noussut myös tekijöiden keskuudessa ja tietokirjoille jaetaan entistä enemmän palkintoja (mm. Lauri Jäntin säätiön kolmen vuoden välein jaettava palkinto ja Suomen Tietokirjailijat ry:n vuosittain jakama Tietopöllö-palkinto).
Lasten- ja nuortenkirjallisuuden omissa palkinnoissa tietokirjat jäävät edelleen valitettavan usein katveeseen, vaikka monissa yhdistetään jouhevasti faktaa ja fiktiota.
Lastenkirjakritiikin vähentyminen on myös osaltaan hankaloittanut suuren yleisön käsitystä kotimaisen lasten tietokirjallisuuden monipuolisuudesta ja visuaalisesta laadusta.
Karoliina Pertamon kuvatietokirja Lintunaapurini on hyvä esimerkki siitä, kuinka alle kouluikäisellekin lapselle voidaan tarjota kompaktia ja ikätasoon suhteutettua tietoa kiinnostavasti ja houkuttelevasti.
Monet lasten käännöstietokirjat synnyttävät jopa ähkyn tunnetta yrittäessään pakata aivan liikaa tietoa aukeamilleen. Niiden ongelmana on usein myös se, että niiden tietoainesta ei välttämättä ole lainkaan mukautettu Suomen oloihin. Siksi kotimaisuus on lasten tietokirjoissa aina verraton valtti käännöksiin nähden.
Erityisen miellyttävää Pertamon tietokuvakirjassa on selkeä ja lapsilukijan kannalta konstailematon kieli.
Johdantoaukeamalla annetaan yleistä ohjeistusta lintujen tunnistamiseen:
Eri linnut asuvat erilaisissa paikoissa. On lajeja, jotka asuvat vain meren rannalla, ja lajeja, joita näkee Suomessa vain kun ne ovat muuttomatkalla maamme yli. Tunnistamista helpottaa, kun mietit, missä ja mihin vuodenaikaan linnun näit.
Aikuisten lintukirjoissa kuvitus on usein pääosin valokuvakuvitusta.
Lapsilukijan kannalta Pertamon digitaalinen maalaustekniikka on kiinnostavampaa. Lintujen lajityypilliset erityispiirteet, väritys ja koon suhteutus muihin lintuihin tulee kuvituksesta hyvin esille.
Lintuja esitellään niiden luontaisen elinpiirin mukaan. Tässä puutarhan linnustoa. Karoliina Pertamon kuvitusta tietokuvakirjaan Lintunaapurini (S&S 2019). |
Kirjan aukeamilla esitellään Suomen yleisimpiä pihapiirin, metsien ja rantojen lintuja. Niiden elinpiirit, ravinto ja ulkoasuun liittyvät erityistuntomerkit ja koko esitellään helposti omaksuttavassa muodossa.
Lintujen ääntelyä kehotetaan kuuntelemaan esimerkiksi Luontoportti-sivuston kautta.
Lintunaapurini on hyvä esimerkki lastenkirjojen nykysuuntauksesta tutustuttaa lapsia lähiluontoon luontevasti ja innostavasti.
Kirja on ilmestynyt yhteistyössä Birdlife Suomi Finlandin kanssa.
Lähdeluettelot eivät ole vielä likimainkaan vakiintuneet lasten tietokirjoihin. Näiltäkin osin Pertamon kirja on poikkeuksellisen onnistunut. Kirjan lopusta löytyy lapsille sopivia lintu- ja tietokirjoja ja mukaan on päässyt myös Reetta Niemelän, Sanna Pelliccionin ja Mia Röngän Nähdään majalla! Lintuagentit -kuvakirja.
Lopussa kannustetaan lasta myös kirjaamaan lintuhavaintojaan erityiseen havaintovihkoon.
Pertamon tänä vuonna ilmestyneen kartonkisen kuvakirjan Lintu sanoo (S&S 2023) olen arvostellut Kuvittaja-lehden ykkösnumerossa.