keskiviikko 23. joulukuuta 2020

24. luukku: Vihreä tonttu kierrättää jopa joululahjatkin

 










Lena Frölander-Ulf: God jul, önskar Gromten, 24 sivua, Förlaget 2019.




Lastenkirjahyllyn perinteisen  joulukirjakalenterin viimeisestä luukusta löytyy tämän vuoden omintakeisin ja hurmaavin joulukirja. Se on kooltaan pienen pieni, postikortin kokoinen, mutta sen viesti on iso ja ajankohtainen.

Lena Frölander-Ulfin nidottu kuvakirja esittelee uuden tonttulajin ja täydentää näin myös joulusatujen vakiintunutta hahmogalleriaa. 


Vihreät tontut keräävät lasten hylkäämiä leluja.
Lena Frölander-Ulfin kuvitusta kuvakirjaan 

God jul, önskar gromten (Förlaget 2019).


Vihreät tontut (ruots. gromten) ovat ammoisista ajoista lähtien tarkistuskierroksillaan keränneet lasten hylkäämiä leluja ja jakaneet ne sitten eteenpäin lahjoiksi toisille lapsille, jotka ovat niistä ilahtuneet.


Perinteiset joulutontut ovat dynaamisia ja
tehokkaita, mutta niidenkin voimavarat ovat rajalliset.
Lena Frölander-Ulfin kuvitusta kuvakirjaan
God jul, önskar gromten (Förlaget 2019).


Sittemmin perinteiset punanuttuiset joulutontut (ruots. tomten) uusine hienoine leluineen syrjäyttivät  nämä vihreät tontut, jotka olivat  vähällä kuolla sukupuuttoon... kunnes punanuttuiset tontut huomasivat stressaantuvansa liikaa vuotuisen lahjasouvin äärellä ja pyysivät vihreitä kollegatonttuja hätiin.  


Men nu svämmar vår planet över av onödiga grejer, och tomtarna börjar dessutom känna sig väldigt stressade. Kanske gromtarna behövs ändå?


 

Vihreät tontut ovat iloisia, kun niiden apu on
jälleen tervetullutta. Lena Frölander-Ulfin
kuvitusta kuvakirjaan God jul, ösnkar g
romten (Förlaget 2019).


Satu antaa siis kauniin ja vallan uskottavan selityksen sille, miksi vaikkapa joululahjasuksissa  tai luistimissa voi lukea jonkun toisen lapsen nimi.



Kirjan lopusta löytyy vielä vihreän tontun tärkeimmät
tuntomerkit.Lena Frölander-Ulfin kuvitusta
kuvakirjaan God jul, önskar gromten (Förlaget 2019).


Ympäristöystävälliyys  näkyy myös Lena Frölander-Ulfin joulusadun formaatissa: vihkonen painaa vain 40 grammaa ja sen voi postittaa joulupostimerkillä varustettuna joulutervehdyksenä. 


Lena Frölander-Ulfin omintakeinen ja tunnistettava kuvitustyyli syntyy raapekuvitustekniikalla.


Ajan hengen mukaan ympäristöystävällinen kuluttaminen näkyy vähitellen myös jouluaiheisessa lastenkirjallisuudessa.

Kirpputorit mainitaan varteenotettavana vaihtoehtona etsiä joululahjoja nimittäin myös Kirsti Mannisen ja Ninka Reitun satukirjassa Pandakaksoset joulun jäljillä (Otava 2020).

Lastensairaalan pikkujouluihin tarvittaisiin kaikille lapsipotilaille huokeat pikkujoululahjat ja pandat suuntaavat kirpputorille. 

Pandat suhtautuvat itselleen uuteen asiaan epäilevästi, ja sairaalatonttu saa selittää että kirpputorilla ei oikeasti ole kirppuja: 

– Parhaat lahjat ovat sellaisia, jotka ovaat jo tuottaneet iloa jollekin toiselle, tonttupoika selitti. – Siksi me hankimme pikkujoululahjat täältä.


Suomalaisen vertaiskaupan keskus Tori.fi on teettänyt jälleen kyselyn liittyen siihen, miten vastaajat suhtautuvat käytettyihin ja kierrätettyihin joululahjoihin. 

Yli 2000 vastauksen perusteella 86 % suomalaisista suhtautuu myönteisesti tai neutraalisti käytetyn joululahjan saamiseen. Käytetty lahja nähdään myös yhtenä keinona huomioida ympäristöä. 

Koronapandemian talousvaikutukset näkyvät tämän vuoden joululahjoissa. Joka viidennellä suomalaisella on tänä vuonna tavanomaista vähemmän varaa kuluttaa jouluun ja yli viidennes vastaajista on ilmoittanut ostavansa tänä vuonna tavanomaista vähemmän lahjoja. 


 







 





Ei kommentteja: