keskiviikko 8. marraskuuta 2023

Kuvakirja- ja nuortenkirjavetoinen Finlandia-kattaus

 










Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat on hetki sitten julkistettu.

Elina Pekkarinen, Asta Boman ja Olli Rantala nostivat ehdolle kolme kuvakirjaa ja kolme varhaisnuorille ja nuorille suunnattua romaania. 

Kaikki kolme Suomen Kirjasäätiön jakamaa Finlandia-palkintoa jaetaan 29. marraskuuta 40-vuotisjuhlagaalassa Pikku-Finlandiassa.

Lapsiasiainvaltuutettu Elina Pekkarinen nosti puheessaan esille lukemisen merkityksen lapsen ja koko perheen hyvinvoinnille.  

Raati sai luettavakseen liki 200 kirjaa. Pekkarinen ihmetteli puheessaan sitä, että runo- ja lorukirjoja oli "vain kourallinen" ja ruotsinkielisiä oli jopa enemmän kuin kotimaisia.


Pekkarinen summasi tarjontaa ja totesi, että lastenkirjoissa lapsilla on vielä paljonkin ystäviä, mutta nuortenkirjoissa ystävien määrä on selvästi vähäisempi. Myös ydinperhe on raadin kokemuksen mukaan entistä harvinaisempi ja moninaisuutta käsitellään usein lastenkirjoissa "kömpelösti".

 

Raati kohtasi lukemissaan kirjoissa myös viimeistelemättömyyttä. Myös tekstin ja kuvituksen laatu vaihteli paljon ja usein raati koki, että kirjailija tuntui kilpailevan hektisen digiajan kanssa. 

 


 

 

 Ohessa kuusi ehdokasta ja raadin perustelut: 

 

Jukka Behm: Ihmepoika Leon, Tammi 2023


Teos vie lukijan suuren maailman futiskentille Englantiin. Kirja on kuvaus ystävyydestä ja juuretto-muudesta sekä kilpa- ja huippu-urheilun raadollisuudesta. Teos on täynnä mestarillisia juonen- käänteitä, upeita henkilöhahmoja ja jännittäviä pelitilanteita. Kirjassa todellisuuden päällä on sopiva kerros taikapölyä ja toivoa. Kirja pitää otteessaan myös lukijan, jonka on vaikea asettua tekstin ääreen


Ihmepoika Leonin arvio julkaistu 30.10.2023 Lastenkirjahyllyssä.

 



Ted Forsström & Åsa Lucander: Snälla Stella, sluta skälla! Förlaget 2023. 

Hissun kissun, Hilja! suom. Johannes Ekholm. Etana Editions 2023.


 I boken spårar en sagostund under en vardagskväll ur när familjens hund börjar skälla. De uttrycksfulla illustrationerna och färgvärlden bidrar fint till berättelsens stämning och språket är fullproppat med påhittiga rim och detaljer där fantasin vinner över vardagen. I verket avbryts den mysiga vardagskvällen av kaos på ett sätt som ger god gymnastik åt skrattmusklerna. Det blir en garanterat rolig läsestund på både svenska och finska. 


Kirjassa arki-illan satuhetki lähtee koiran haukun myötä laukalle. Kuvituksen ilmeikkyys ja sävymaailma tekevät vaikutuksen ja kieli on pullollaan villejä riimejä ja yksityiskohtia, joissa fantasia ajaa arjen yli. Teoksessa arki-illan rauha ja kaaos vuorottelevat nauruhermoja kutkuttavalla tavalla. Teos takaa hauskan lukuhetken molemmilla kielillä. 


Snälla Stella, sluta skälla! -kuvakirjan arvio julkaistu 19.4.2023 Lastenkirjahyllyssä.



Magdalena Hai: Sarvijumala, Otava 2023.

Romaani kuvaa elämänvaihetta, jossa yksi elämä päättyy ja uuden pitäisi alkaa, mutta mikään ei ole ennallaan. Kirjassa nuorten maailma luodaan taidokkaasti ja teoksen dynaaminen rakenne sekä yllätyksellisyys säilyvät loppuun asti. Pieneen sivumäärään on vangitsevalla tyylillä luotu useita juonenkäänteitä, tasoja ja tunteita. Teos sisältää kauhua, syyllisyyttä ja vetoavaa symboliikkaa dramaattista kansikuvaa myöten. Se on aito nuortenromaani 

 

Sarvijumalan arvio on julkaistu 8.3.2023 
Lastenkirjahyllyssä
 



Anna Elina Isoaro & Mira Mallius: Kaksi tätiä nimeltä Veera, WSOY 2023.

Kirja kuljettaa keittiön pöydästä erilaisten ihmisten koteihin ja elämään. Tarina on fantastisen oivaltava ja polveileva, mutta samalla selkeä. Kieli on elävää ja kaunista. Teoksen kuvamaailma on omaperäinen ja irrotteleva, sommittelut ovat hienoja ja sävykokonaisuus on kaunis. Myös taitto ansaitsee kiitosta, jokainen aukeama on pohdittu kokonaisuus. Teos on rakentava ja ajatuksia herättävä lukukokemus. 


Kaksi tätiä nimeltä Veera -kuvakirjan arvio 8.5.2023 Lastenkirjahyllyssä ja Kuvittaja-lehdessä 3/2023

 

 

 

Sanna Isto: Näkymättömät, Tammi 2023.


Teos luo pitsihuviloista ja pöllyävistä hiekkateistä rakentuvan maiseman, jossa kesälomaa on vietettävä läheisten kanssa. Kirjassa kevyt fantasian peitto levittyy arjen tapahtumien päälle. Teos on upea ja yllätyksellinen kuvaus nähdyksi tulemisen tarpeesta sekä perhe- ja sisarussuhteiden kipukohdista. Taidokas teksti luo lähes elokuvallisen maailman samalla, kun teksti eri tasojen ja symboliikan avulla puolustaa paikkaansa nimenomaan kirjana. 


Näkymättömät on arvioitu 10.5.2023 Lastenkirjahyllyssä.
 




Meri & Aleksi Korpela: Peloton Peltohiiri – Lumilabyrintti, Otava 2023.


Tarina kuljettaa lukijan lumiseen metsään. Teoksen kuvitukset ovat taianomaisia ja lumoavia, lukija pääsee valloittavien hahmojen matkassa niin maan alle kuin yläilmoihin ja voi tuntea lumen ja pakkasen ihollaan. Kirja kumartaa tekstin ja kuvituksen tasolla satukirjallisuuden perinteelle uudistaen sitä hienovaraisesti. Teoksen kohderyhmä on laaja, koska sen tarina avautuu sekä pienelle että isolle lukijalle. 

 

 





                                           * * * * * * * * * *




Kirjasäätiö on selvästi uudistanut palkintoon liittyvää konseptia. 


Nyt lavajulkisuutta annetaan enemmän myös kirjojen tekijöille, joita esivalintaraadin jäsenet haastattelevat lyhyesti.   



Elina Pekkarisen puhe löytyy kokonaisuudessaan Kirjasäätiön sivuilta.







Ei kommentteja: